مقالات

راهنمای خرید رله‌های حفاظتی پست‌های فشارقوی

راهنمای خرید رله‌های حفاظتی پست‌های فشارقوی

برای شناسایی اختلال و نواقص داخل سیستم‌های ترانسفورماسیون استفاده از رله‌های حفاظتی ضرورت دارد. رله‌ها انواع متفاوتی دارند که مهم‌ترین آن‌ها رله‌های دیجیتالی می‌باشند.

شاید برای شما این سؤال پیش‌آمده باشد که سیستم‌های حفاظتی دقیقاً چه وظایفی دارند و استفاده از آن‌ها چه ضرورتی دارد؟ چگونه می‌توان انواع رله‌های حفاظتی را شناخت و مناسب‌ترین گزینه را خریداری کرد؟ سیستم‌های حفاظت وظیفه خارج‌سازی شبکه‌های الکتریکی که دچار خطا یا اتصالی شده‌اند از مدار را دارد.

درواقع این سیستم‌ها احتمال خطر را از بین می‌برند و از شبکه‌های دیگر محافظت می‌کند. سیستم‌های حفاظتی به‌قدری ضروری هستند که سیستم‌های برق‌رسانی بدون وجود آن‌ها خطرناک و در برخی موارد مرگبار است.

پیش از خرید رله‌های حفاظتی پست‌های فشار قوی بهتر است در رابطه با انواع آن و وظایف هرکدام آشنایی کافی کسب نمایید. تا پایان مطلب با بابا ادیسون همراه باشید تا با وظایف رله‌های حفاظتی پست‌های فشارقوی کاملاً آشنا شوید.

وظیفه رله‌های حفاظتی چیست؟

هنگام ترانسفورماتور، احتمال وقوع خطرات زیادی وجود دارد ازجمله اتصال کوتاه یا اتصال شبکه یا اضافه‌بار و یا اختلالات دیگر که هرکدام می‌تواند به‌نوعی خطرساز باشد. برای حفاظت و جلوگیری از خطرات وارده می‌توان از وسایلی به نام رله استفاده کرد.

رله یک وسیله حفاظتی است که در کمترین زمان ممکن می‌تواند اجزا دچار اختلال را از مدار خارج کند. این‌گونه سیستم محافظت می‌شود و دیگر حادثه‌ای رخ نمی‌دهد. ایمنی، پایداری و قابلیت اطمینان سیستم‌های برق‌رسانی بر عهده سیستم‌های حفاظتی یا همان رله‌های حفاظتی است.

سیستم‌های حفاظتی علاوه بر اینکه از خطاهای مختلف و خسارات وارده جلوگیری می‌کند منجر به عملکرد مناسب سیستم و درنهایت کاهش سطح خاموشی می‌شود. درواقع این سیستم‌ها با جدا کردن جزئی که نقص دارد منجر به تداوم برق رسانی به قسمت‌های دیگر شبکه می‌شود.

اجزا سیستم‌های حفاظتی

ترانس‌های جریان و ولتاژ و کلیدها ازجمله اجزای سیستم حفاظت است. اما مهم‌ترین بخش سیستم‌های حفاظتی شامل رله‌ها هستند. این اجزا در کنار یکدیگر کارکرد مناسبی دارند و درصورتی‌که یکی از آن‌ها دچار نقص یا اختلال شود عملکرد کل سیستم محافظت می‌شود.

رله‌ها به‌عنوان مهم‌ترین بخش سیستم‌های حفاظتی دستگاه‌هایی هستند که در اثر تغییرات کمیت الکتریکی و یا کمیت فیزیکی فعال می‌شوند و منجر به‌کار افتادن دستگاه‌های دیگر و به‌طورکلی سیستم حفاظتی می‌گردد.

رله‌ها ازآن‌جهت مهم‌ترین بخش سیستم حفاظتی به‌حساب می‌آیند که خطا و نواقص را شناسایی می‌کند و در زمان تغییرات ولتاژ، جریان، درجه حرارت یا حرکت روغن و یا هرگونه اختلال دیگری تحریک می‌شود و پروسه حفاظت از مدار را آغاز می‌کند.

ساختار عملکرد رله‌ها

به‌طورکلی رله‌های حفاظتی ازنظر تکنولوژی ساخت به سه نوع مهم طبقه‌بندی می‌شوند. انواع الکترومکانیکی، استاتیکی و دیجیتالی ازجمله انواع رله‌ها محسوب می‌شوند. این روزها انواع رله‌های دیجیتالی بیشتر مورداستفاده قرار می‌گیرد و جایگزین نوع الکترومکانیکی رله‌ها شده است.

درواقع انواع رله‌های دیجیتالی امروزه بسیار رواج پیداکرده است. مزیت رله‌های دیجیتالی نسبت به دیگر انواع آن پردازش و آنالیز داده‌ها جهت بررسی خطا و نواقص سیستم است.

درواقع می‌توان برنامه‌ریزی‌های گوناگونی را بر روی رله‌های دیجیتالی نصب کرد. در انواع رله‌های دیجیتالی می‌توان چندین عملکرد را به‌طور همزمان بر روی یک رله راه‌اندازی کرد.

این در حالی است که پیش‌ازاین عملکردهای مختلف به‌صورت جداگانه بر روی رله‌ها قابل‌بررسی بود البته محدودیت‌هایی نیز در رابطه با انواع رله‌های دیجیتال وجود دارد اما بااین‌حال این رله‌های دیجیتالی گزینه اصلی جهت حفاظت از سیستم‌ها است.

انواع رله‌های حفاظتی

برای اینکه برق از نیروگاه به‌دست مصرف‌کننده‌ها برسد حدود ۵ الی ۶ بار برق کاهش می‌یابد. این پروسه توسط ترانس و ژنراتورها اتفاق می‌افتد. به‌این‌ترتیب حفاظت از ترانس‌ها برای انجام این پروسه‌ها بسیار ضروری است که این عمل بر عهده رله‌های حفاظتی است که در ادامه به بررسی مهم‌ترین رله‌های حفاظتی می‌پردازیم.

رله اضافه جریان

رایج‌ترین رله‌هایی که برای حفاظت شبکه‌ها مورداستفاده قرار می‌گیرد رله جریان زیاد است. پارامتر تشخیص خطا توسط این رله افزایش نامعقول جریان است. درواقع این رله‌ها اضافه جریان را تشخیص می‌دهند و نواقص را اعلام می‌نمایند.

رله اتصال زمین

این رله همان‌طور که از نامش پیداست وظیفه تشخیص اتصالی‌های بین فازها با زمین را بر عهده دارد.این رله‌ها نسبت به رله‌های اضافه جریان حساس‌تر هستند و برای شناسایی نواقص، دقیق‌تر عمل می‌کند.

رله دیفرانسیل

رله دیفرانسیل با محاسبه جریان‌های ورودی و خروجی در منطقه حفاظت‌شده عمل می‌کند. همان‌طور که می‌دانید در حالت عادی جریانی که به یک نقطه وارد می‌شود مساوی است با جریانی که از آن نقطه خارج می‌گردد.

به‌این‌ترتیب تفاضل آن‌ها صفر خواهد بود. درنتیجه در حالت عادی، جریانی از رله نمی‌گذرد. حال اگر اتصالی و یا نقصی وجود داشته باشد جریان به رله خواهد رسید. رله‌ها با تشخیص جریان عبوری جهت حفاظت از سیستم عمل می‌کنند.

کلام پایانی

همان‌طور که در این مطلب خواندید جهت حفاظت از سیستم‌های ترانسفورماسیون، سیستم‌های حفاظتی برای جلوگیری از وقوع خطرات و حوادث گوناگون الزامی است.

رله‌ها به‌عنوان مهم‌ترین بخش حفاظتی جهت جلوگیری از اختلالات و نواقص در کل شبکه وظایف گوناگونی بر عهده دارد. رله‌ها انواع گوناگونی دارند که برای به‌کارگیری آن‌ها باید نحوه استفاده و کاربرد هرکدام را به‌درستی بشناسید.

از پرکاربردترین انواع رله‌های حفاظتی می‌توان به رله دیفرانسیل، رله اتصال زمین، رله اضافه جریان، رله زمانی، رله آنی، رله ولتاژ زیاد، رله ولتاژ کم و رله دیستانس اشاره کرد.

هرکدام از این رله‌ها عملکرد خاصی دارند و به شیوه خاصی اختلالات و نواقص سیستم‌ها را بررسی و اعلام می‌کنند. خریداری رله‌های حفاظتی از مراکز معتبر و برندهای باکیفیت ضرورت دارد.

انواع باکیفیت رله‌ها با سرعت عمل زیادی نواقص داخل سیستم را شناسایی می‌کنند و قبل از وقوع حادثه این امکان را به متخصصین می‌دهند تا جهت رفع اختلالات اقدام نمایند و از حوادث جانی و مالی جلوگیری نمایند.

بابا ادیسون فروشگاه محصولات برقی و حفاظت برقی درزمینهٔ خرید انواع رله‌های حفاظتی می‌تواند مشاوره‌های رایگان و معتبری را به شما ارائه دهد. همچنین شما می‌توانید پس از کسب اطلاعات بیشتر برای خرید انواع رله‌های حفاظتی اقدام نمایید. برای ورود روی صفحه تجهیزات حفاظت و سوئیچینگ کلیک کنید.