مقالات

کاربرد کنتاکتور در تابلو برق چیست؟

کاربرد کنتاکتور در تابلو برق چیست؟

امروزه در صنعت برق شاهد قطعات مختلفی هستیم. هر یک از این قطعات کاربرد خاصی داشته و در بخشی مورداستفاده قرار می‌گیرد.

دراین‌بین، یکی از انواع قطعات برق، کنتاکتور است که در تابلو برق مورداستفاده قرارگرفته و نقش مهمی ایفا می‌کند.

در همین راستا در این مطلب قصد داریم تا شمارا با کنتاکتور در تابلو برق آشنا کرده و در مورد آن اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم.

معرفی و بررسی کنتاکتور در تابلو برق

اگر بخواهیم به بررسی و معرفی کنتاکتور در تابلو برق پرداخته و در مورد آن صحبت کنیم باید گفت که کنتاکتور در تابلو برق کلیدی اتوماتیک است. این کلید با اعمال ولتاژ کنتاکت ها یا تیغه‌های آن، اقدام به تغییر وضعیت می‌کند.

موضوع مهمی که باید بدانید این است که تغییر وضعیت نسبت به این‌که در ابتدا چگونه در مدار نصب‌شده، مشخص می‌شود.

ازنظر طراحی و ساختمان، کنتاکتورها شباهت بسیار زیادی به رله‌ها دارند. البته تفاوت این دو به نحوی است که در مدارهای با جریان و ولتاژ بالا بهتر است تا از کنتاکتور استفاده شود.

انواع کنتاکتور در تابلو برق

اگر بخواهیم در مورد انواع کنتاکتور در تابلو برق صحبت کنیم باید گفت که کنتاکتورها در مدل‌ها و اندازه‌های مختلفی تولید می‌شوند.

گستره کنتاکتور در تابلو برق به‌قدری است که شاهد کنتاکتورهای کوچک تا کنتاکتورهای با پهنا ۱ متر هستیم که این کنتاکتورها با ولتاژهای چند کیلوولت و آمپراژ چند هزار آمپر هستند.

امروزه از کنتاکتورها به‌منظور کنترل بارهای مختلف الکتریکی مثل الکتروموتورها، بانک‌های خازنی، مدارات روشنایی، گرم‌کن‌های الکتریکی و سایر تجهیزات الکتریکی استفاده می‌کنند.

ساختمان کنتاکتور در تابلو برق

به‌منظور معرفی و بررسی ساختمان کنتاکتور در تابلو برق باید گفت که این کلید از دو هسته به شکل E یا U تشکیل می‌شود که یکی ثابت و یکی متحرک است. این محصول در میان هسته ثابت یک بوبین یا سیم‌پیچ قرار می‌گیرد.

زمانی که بوبین به برق متصل می‌شود، از طریق خاصیت مغناطیسی، نیروی کششی فنر را خنثی کرده و هسته فوقانی را به هسته تحتانی وصل می‌کند.

این موضوع سبب می‌شود که شاهد تعدادی کنتاکت عایق شده هستیم. ازنظر فنی درصورتی‌که مدار تغذیه بوبین کنتاکتور با قطعی مواجه شود، در اثر نیروی فنر که داخل کلید قرار دارد، هسته متحرک به حالت اولیه خود برمی‌گردد.

اجزای کنتاکتور در تابلو برق

در راستای بررسی اجزا کنتاکتور در تابلو برق باید به این نکته اشاره‌کنیم که کنتاکتور از چهار قسمت اصلی تشکیل‌شده است. به‌منظور معرفی این اجزا، می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

1. تیغه قدرت

تیغه در کنتاکتور به دو بخش تقسیم‌شده که شامل تیغه‌های قدرت و تیغه‌های فرمان می‌شوند. وظیفه این تیغه‌ها و کاربرد آن‌ها هدایت جریان الکتریکی پس از هر بار تحریک شدن بوبین است. کاربرد تیغه فرمان نیز برای استفاده در مدار فرمان است.

2. سلونوئید یا سیم‌پیچ

یکی دیگر از اجزا کنتاکتور سلونوئید یا سیم‌پیچ کنتاکتور است. این قطعه نیروی لازم را برای اتصال فیزیکی کنتاکت های هادی الکتریسیته تأمین می‌کند.

3. قاب کنتاکتور

به‌منظور ایزوله کردن قسمت‌های هادی و خطرناک کنتاکتور و افزایش امنیت جانی لازم است تا از قاب کنتاکتور استفاده شود. عموماً قاب کنتاکتور از مواد عایق الکتریسیته و پلاستیک‌های سفت شونده در برابر حرارت ساخته‌شده و مورداستفاده قرار می‌گیرد.

4. تیغه فرمان کنتاکتور

تیغه‌های فرمان که در بالای بدنه کنتاکتور قرار می‌گیرد به نحوی است که با تحریک شدن بوبین کنتاکتور، این تیغه‌ها تغییر وضعیت می‌دهند.

موارد مصرف و مزایا استفاده از کنتاکتور در تابلو برق

یکی از سؤالات مهمی که همواره پرسیده می‌شود این است که موارد مصرف و مزایا استفاده از کنتاکتور در تابلو برق چیست؟ اگر بخواهیم به این سؤال پاسخ دهیم می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • امکان کنترل از راه دور
  • امکان کنترل از چند منطقه
  • امکان طراحی مدار فرمان اتوماتیک برای مراحل مختلف
  • سرعت قطع و وصل کردن کلید بسیار زیاد بوده و استهلاک آن کم است
  • ازنظر حفاظتی کنتاکتور امنیت بالایی دارد
  • عمر مؤثر بالا

محافظ برق ساختمان با کنتاکتور

حرف آخر

در این مطلب شمارا با کنتاکتور در تابلو برق آشنا کرده و تلاش کردیم تا در مورد این قطعه اطلاعات جامع و کاملی را به شما ارائه دهیم. توجه به نکات گفته‌شده در این مطلب به شما کمک می‌کند تا بتوانید بادانش و اطلاع کافی از کنتاکتور در تابلو برق استفاده کرده و از این طریق نیاز خود را برطرف کرده و از مزایا آن بهره‌مند شوید.